Leo Perutz, Snijeg svetog Petra

Što je fanatizam našeg doba? Možda potpuno pogrešno pitanje u ovome trenutku u svijetu, u ovome trenutku kojega ispunja mnoštvo nevjerojatnih zbivanja I pojava – smrtonosan virus, sulude teorije zavjere, razarajući rasizam i nasilje bez nazirućeg kraja.

1932. u Njemačkoj, u doba previranja, naš pripovjedač Georg Friedrich Amberg nalazi na mnogo neobičnih događaja, likova, spleta okolnosti. Dolazi do neke vrste alternativne prošlosti, povijesti koja vodi u alternativnu i drugačiju budućnost. Barun von Malchin razvio je teoriju i plan kako ponovno uspostaviti monarhiju, krijući „budućeg“ cara obnovljenog Svetog Rimskog Carstva. Tajna je u snijegu svetog Petra, u gljivici, žitnoj bolesti koja izaziva halucinacije. Barun smatra da je do svih vjerskih borbi i ekstatičkih potresa u povijesti došlo samo na onim područjima na kojima se neposredno prije njih pojavio snijeg svetog Petra. Žar vjere u Boga se ugasio jer parazit više ne nastanjuje žito. Planirajući obnovu monarhije barun je sintetizirao spoj i njime krišom drogirao seljake. Drogirao ih s neočekivanim rezultatom. On ne samo da nije pobudio vjeru u Boga i vjerski zanos, on je pobudio novu vrstu vjere i boga: komunizam, našavši se kao svrgnuti neprijatelj a ne vlastodržac.

„Uvijek sam Vam govorio: mislite da prizivate Boga, ali doći će Moloh. – I Moloh je došao! Čujete li ga?“

Jer jasno je, u cijelom fantastičnom eksperimentu, ludoj zamisli i nevjerojatnoj provedbi samo je jedno pitanje:

„što je vjera našeg doba?“

U cijelom kompleksu sna, jave, neobičnih planova postaje jasna jedna jedina stvar – kopanjem po sadašnjem, trenutnom nedefiniranom vremenu koje je neobilježeno, bez duha, slabo i dosadno, dolazimo do istine koju nismo željeli znati o sebi, o nama. Ono što se ispoljava kao istina jest istina o čovjeku: čovjek nije dobar, pobožan, poslušan seljak, čovjek je oličenje zla. On samo može, u trenutku kada misli da dobiva moć, pokazati agresiju, nasilje, zlo.

I to je ono o čemu Perutz govori, što tako jasno osjeća i najavljuje, ono što slijedi: nacizam. Moloh dotad još neviđen i u potpunosti nezamisliv.

Fanatizam je uvijek isti, jedino što se kroz protok vremena mijenja jest njegov sadržaj.

Ta cijela krležijanska scena (“Kraljevo”) završava boravkom pripovjedača u bolnici, u stanju potpune nesigurnosti u realnost. On više ne zna što je sjećanje, što je stvarnost, što je fantazija, što bolest, što san, što halucinacija.

„San nam širokom rukom daje ono što nam škrti život ostaje dužnim. A ta takozvana zbilja – što će biti od nje, što od nje ostaje? I ono što smo doživjeli postaje samo blijeda sjena, da bi se u nekome trenutku raspršilo, onako kao kako se rasprši san.“

I jasno je, njemu nije dopušteno da se sjeća, da govori što se dogodilo, sve se zataškava, proglašava ga se ludim, nepouzdanim. Jedino kako se može izvući iz te situacije živ je – praviti se da ništa ne zna. Što vrlo snažno podsjeća na Kafkin „Proces“, a djelomično i na Orwellovu 1984.

„Prevrat! San o nasilnome preustroju stvari. Nema li i ta vjera, poput svake druge vjere, svoje evanđeliste i svoju Bibliju, mit i njegove dogme, svoje svećenike i sekte, mučenike i raj? Ne progone li i ne potiskuju li moćnici ovoga svijeta i to učenje, kao i svako novo učenje? Ne živi li ono potajno u srcima tolikih koji ga riječima moraju zanijekati? Rijeke krvi prolivene su u cijelome svijetu za volju te vjere. Je li ona evanđelje našeg doba ili je njegov Moloh?“

Roman nevjerojatne jačine, koji bez sumnje mora izazvati snažan dojam na čitatelja i potaknuti na razmišljanje o njegovoj vlastitoj trenutnoj situaciji u društvu, bez obzira kada taj trenutak bio. Roman pun fantastičnih elemenata, ali istovremeno nevjerojatno vizionarski i zanimljiv, napet i neočekivan.

Što je današnja „gljivica“ svetog Petra? Ili bolje reći što bi ona mogla prouzrokovati danas? Nadam se da nećemo doznati.

Leave a comment

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Create your website at WordPress.com
Get started
%d bloggers like this: