Delia Owens, Where the Crawdads Sing / Djevojka iz močvare

SCROLL DOWN FOR ENGLISH

Kada se nešto čini kao da je predobro da bi bilo istinito, ono to obično i jest. Što je slučaj s ovom previše voljenom, obožavanom knjigom, za koju je moguće pročitati većinom I skoro isključivo pozitivne recenzije i hvale, nerijetko govoreći kako je čitaocima promijenila život. Čitajući o ovoj knjizi bila sam uvjerena da će mi se svidjeti, ali to se nije dogodilo.

Priča je vrlo zanimljiva, puna prekrasnih pejzaža i prirode, čita se vrlo brzo i bez daha od početka do kraja. Ali to je, nažalost, bilo otprilike sve što mi se svidjelo.

Autoričino pisanje je nekako nevješto, opisi prirode su nespretno napisani, a cijeli roman moguće je doživjeti samo kao – bajku.

Cijela priča I likovi podjednako su nerealistični i neuvjerljivi. Činjenice da je Kya preživjela sve te godine sama i znanje koje je stekla bez kontakta s ljudima i bez životnog iskustva nego samo iz knjiga, potpuno su nevjerojatne.

Riječ je o priči o snažnoj ženi, o ustrajnosti, o napornom mukotrpnom radu, o užasima zlostavljanja i napuštenosti, što bi bilo sasvim hvalevrijedno da je ovaj roman napisan – drugačije. Mislim da je vrlo važno napominjati: nije svaka priča o snažnim ženama dobra priča, niti dobar roman.

Nemoguće je izbjeći dojmu da je ideja ovog romana bila vrlo dobra, ali da je tu falilo rada i promjena.

Njezine dvije ljubavi, jedna velika druga ipak mnogo lošija, kao da su izašle iz ljubavnog romana. Kroz cijeli roman stalno se nižu kičasti i vrlo otrcani momenti.

Opisi i teme konstantno se ponavljaju, međusobno su vrlo slični a nisu isti, što stvara monotoniju. Nema kraja opisima usamljenosti, usporedbama ljudskog i životinjskog ljubavnog života i najviše nikada kraja – žgancima.

Otkriće da je prava autorica grozomornih pjesama Amande Hamilton zapravo potajno Kya, izmamilo mi je osmijeh. Pogotovo zato što ih je Tate, također, smatrao lošima.

Najviše u cijelome romanu svidio mi se kraj, napokon Kya kao ubojica, napokon zanimljivija, ne toliko sveta i nevina kao što se činila.


When something seems very obviously too good to be true, it usually is. Too much hype, too loved, too admired, too many it-changed-my life reviews, unfortunately, almost always, disappoint in the end. That is for me the case with Where the Crawdads Sing. I thought I would like it, but I couldn’t.

It is an interesting story, with beautiful scenery, it reads very quickly and keeps you hooked till the very end. But, that is all I liked.

The writing is awkward, the nature descriptions are clumsy and the story reads like a fairy tale. The characters and the story in general are unrealistic and unbelievable. Her survival and the amount of knowledge she gained from books, about science, life and the world in general without human contact is just improbable, unbelievable and naïve.

This might be a tale of a strong woman, perseverance, hard work, the horror of abuse and the horror of abandonment, I can understand that, but not every story about strong women is a good one.

You just constantly have the feeling it was a good idea and it needed much more work.

The two loves, one great one and the other less so, come straight out of a romance novel. There is a vast amount of corny, kitschy and worn out details. Like for example: „If anyone understood loneliness, the moon would.” and sentences like these that made me cringe.

There is a lot of constant repetition of everything without a point, similar repetition that makes it quite boring: loneliness, dull comparison of human and animal (love) life and grits.

I have to say I quite enjoyed that the dreadful poems by Amanda Hamilton were written by Kya herself. And that Tate thought Hamilton’s poems were “weak”. And one thing I enjoyed even more was the ending, Kya as the killer, not that innocent after all.

Leave a comment

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Create your website at WordPress.com
Get started
%d bloggers like this: